Respect the Hipsters

Deze shirts zijn te koop in hippe cocktailbars en op vast veel andere hippe plekken, voor circa 25 euro. Een gedeelte van de opbrengst gaat volgens de officiële site (ze worden blijkbaar niet alleen op Bali gemaakt) naar ‘charitable organizations and causes’. Die worden niet bij naam genoemd, dus je kan je geld daar niet (zonder op verder onderzoek uit te gaan) aan schenken zonder zo’n T-shirt te kopen.

Wat zouden de hipsters, die ik er vooral mee heb zien lopen, ervan vinden als mensen hier gingen rondlopen met T-shirts met daarop Respect the hipsters? Of: Respect the surfers / Respect the Westerners / Respect the Australians / Respect the Expats? Zouden ze verbaasd zijn, verwonderd, verontwaardigd, geïrriteerd, zich gekleineerd voelen, miskend, beledigd, in de maling genomen, in hun eer aangetast? Of toch vooral dankbaar, erkend en gesteund dat er iemand is die deze boodschap wil verkondigen?

En zouden toeristen die zich hier misdragen als ze iemand met dit T-shirt zien tot inkeer komen en hun leven beteren?

Enkele reacties van Balibezoekers:

‘Kijk, natuurlijk is het fijn voor die mensen dat wij hier al heel lang komen surfen en feesten en scooters huren en ons geld uitgeven, daar zijn ze natuurlijk superdankbaar voor, maar dat betekent nog niet dat de locals minder zijn dan ons, weet je. Sommige mensen lijken dat wel eens te vergeten. Daarvoor is deze boodschap, zodat we met z’n allen ook aardig zijn voor de mensen die hier al hun hele leven lang wonen en die zo goed voor ons zorgen. Respect.’

‘Ik zie gewoon dat veel mensen hier niet doorhebben waar ze zijn en dat daar ook mensen wonen, mensen net als jij en ik, en ik hoop dat ik met dit T-shirt ervoor kan zorgen dat ze zich daar wat beter van bewust worden.’

‘Ik sta niet helemaal achter de boodschap, maar ik vind de gedachte gewoon wel goed. Dat je elkaar moet respecteren. In het algemeen.’

‘Tuurlijk man, tuurlijk, je moet de locals respecteren, maar je wordt er toch gewoon gestoord van dat ze de hele dag met die mandjes rondlopen en als slakken voor je uit kruipen in het verkeer en dat je soms gewoon tien minuten moet wachten voordat je geholpen wordt?! En zelfs een kleine bestelling weten te verkloten? En wat is er mis met nee zeggen in plaats van glimlachen? Als ze zich zo blijven gedragen kom ik hier niet meer mijn zuurverdiende centen uitgeven!’

‘Ik zou zo’n T-shirt nooit kopen, want ik vind het gewoon onzin. Fuck the locals. Ik ben hier voor mijn plezier.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *